tisdag 6 april 2010

PÅSK swap


Här kommer ett foto på byteshandeln :-)
Kamera sladden hittad idag *puh*

Ha en bra arbetsvecka alla där ute. Själv är jag ledig 1 vecka till :-)

KRAM

måndag 5 april 2010

BULLBAK


Idag har jag bakat bläbär och vanilbullar. Blev jätte gott.
Jag gör alltid på 1 l mjölk (dubbel deg) och hoppas det blir kvar ngn bulle att frysa in.
Kardemumma lämnar jag bort, tycker inte om den.

Ingredienser

100 g smör
5 dl mjölk, (3 %)
50 g jäst
1 dl strösocker
1 krm salt
12-13 dl vetemjöl, (720-780 g)
Fyllning:
150 g smör, rumsvarmt
1 msk kardemumma, mald
0,5 dl vaniljsocker, äkta
1 dl blåbärssylt, fast
Pensling:
ägg
Garnering:
pärlsocker
Tillagning

För bästa resultat, välj en riktigt fast blåbärssylt.
1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli 37°.
2. Smula jästen i en bunke och strö över socker och salt. Rör tills jästen blir flytande.
3. Häll i mjölk- och smörblandningen och blanda väl. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen smidig i hushållsassistent eller för hand 5-10 min.
4. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
5. Gör fyllningen när degen jäser. Blanda smör, kardemumma och vaniljsocker. Blanda i blåbärssylten.
6. Dela degen i 4 delar. Kavla ut degbitarna till rektanglar, ca
15 x 25 cm. Bred på blåbärssmör. Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 15 min.
7. Sätt ugnen på 250°. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt svalna på galler.